FRIDAY

files ,


Apa aku akan buat pada hari jumaat?minggu ni atau minggu akan datang?...kerja tetap kerja..bk jer semayang lepak umah member main sampai kenyang...!!!!burppp..tapi xpuas ati...bila turn aku dorg xkasi main...T_T

Medan Beradu Tekak

files , ,

Klu dulu, zaman muda2 kat Tganu dulu..aku ada la jugak follow kekawan g karok..tapi seingat aku 2@3 kali jer aku pernah nyanyi..tu pun karok bilik..lepas pada tu..bila dorg ajak..aku da kureng nak ikut..bukannya xnak support..tapi xminat dan terlalu bisang..dorg ni..klu bila da start nyanyi mahu spuluh duopuluh lagu dorg hentam..kdg2 aku kuar jap amek angin pastu baru masuk blk dengar dorg melalak.. =) tempat biasa yang ktorg g, Karok Biskut (sbb sblh mnyebelah ngan kedai biskut). Aku ada jugak keinginan nk nyanyi..tapi aku tahu suara aku xsedap..cam katak..klu dalam toilet tu aku layan la jugak..sbb bila aku nyanyi dalam toilet, aku rasa suara aku sedap duuhh~~…

Semalam (25hb) adalah hari pertama aku follow ofismate aku g karok kt Johor ni. Dorg pilih area Pulai..entah la..aku pun xtau jalan mana tah dorg masuk..sbb bila aku nek jer kreta..aku ttdo dan tba2 jer dah sampai kedai Kafe Santai Ria… yang uniknya…kedai tu..klu korg nak karok..free jer..xkesah pun brapa lagu…yang penting lu order benda alah dibawah.

Karok kat sini aku cukup mencabar kejantanan pondan sbb kena melalak secara open...aku kagum betul ngan dorg nih..brani..klu aku..?sampai sudah aku xnak…mmg klu dapat hidayah, mau kena tunggu beruban dulu baru aku yakin kot….
Otai karok kat atas,adalah pekerja ofis aku jugak..dia la yg yer2 promote ktorg tempat ni..otaimer ni bukan calang2 org beb..setiap kali datang mesti bawak CD album dari rumah…ngeri plak aku tengok….sbb minat gila babos ngan karok ni..dia kerap la jugak dijemput jd DJ org kawen area Johor ni..haih..kehebatan si fulan ni diserlahkan lagi dengan kritikan pedas dan panas bila org lain nyanyi x ikut tune..T_T siap bangun duduk sebelah penyanyi tu..da n follow nyanyi kuat2 bersama2..phyco duhh~~..T_T…

Semangat tak semangat dorg ni.korg leh tgk cara libasan mencari lagu. Sorg mencari lagu dan sorg dok jeling2 xsabar menunggu turn..(dalam hati dia cakp..lambatnyer!! hati dia gtau aku..korg apa tau..) .Ktorg yang hadir malam tuh dalam 5 org la termasuk aku..aku sorg jer tak nyanyi..aku nikan pemalu… ;-) klu bab free..memang kena bantai betul2..xsempat habis korek tinga..mesti ada jer yang volunteer nak g melalak. Awal mlm, byk lagu2 rancak..bila da makin larut mlm sket..mula lar lagu2 sepoi2..lagu2 mendayu berkumandang…TAKBIR!!

Tiga jejaka diatas (gambar diatas) adalah pencabar terdekat kepada Juara Bertahan (gambar dibawah).
Dorg dok asyik provoke aku..mcm2 kutukan mahupun pemangkin untuk aku disembur bertali arus..tapi hati aku ni tetap tega mempertahan!! Aku xkan nyanyi duhh~~ malu…sebab aku tetap aku..

Esoknya sampai kt opis..kedengaran rungutan dari juara beratahan.. “pehal kat kedai tu belalai jer”..otaimer mencelah.. “nnt kita g kedai lain..tp kena byr la..singgit satu lagu..dan kat situ ada gelek gerudi..”…*erkkk…karok pun ada org joget gerudi jugak ker…T_T

Org johor ni memang kuat karok duhhhh~~..mana2 pegi mesti jumpa dengar org tgh nyanyi..xkira masa..kdg2 malam2 buta pun ada lagi yang melalak..haih..t(klu seap ok gak...) tapi kat sini xmacam kL..pusat2 hiburan wajibal tutup pukul 12 malam. Aku sonox r duk sini..Cuma agak jauh dari org yg tercenta..susah ati la…

Ratapan Si Anak Tiri

files , , ,


Ginilah klu dah kerja kat negeri org..company johorian..jauh dari majikan nun jauh di negeri Terengganu..dan untuk makluman aku ore klate.. =) proud beb..

Hari ni aku kena g sampling kat Kota Tinggi..check itu..check ini…tapi semua benda yang aku wat..semua xkena…memang malang sunggoh nasib si anak tiri di negeri org…ko bleh bayangkan tak net 60mikro aku boleh jatuh kan dengan slumbernya dalam laut…T_T…tabung uji untuk check chemical parameter..terbenam didasar sangkar sedalam 2meter…aku dah cuba amek tapi xdapat..cuai yang amat..setiap kali buat kerja..mesti aku ada wat mistake or nampak serba tak kena. Bayangkan masa aku kerja bos aku dok perhati satu per satu kecuaian aku…T_T…tlg la…sgt down.. rasa mcm blum tiba masanya untuk bekerja…bila habis sampling..blk smula ke darat…kunci motor plak tertinggal kat pulau nun sana..haih..T_T seb baik la Bos aku nak kesana semula..lepas anto aku kat Desaru..dia amik seahorse kat Desaru and anto balik ke sangkar..*(klu nak tahu apa aku buat kat Desaru, baca paper semalam, 25hb ).

Selepas habis program kat Bio-Desaru..*ingatkan nk hilangkan stress*..company ktorg ada buat family day..cut cost kot sbb guna kemudahan projek. Mlm tu ktorg ada dinner..setiap unit kena wat show..ktorg ada 3 Unit…so ada 3 show la…Unit admin wat show Joget2..Unit pemasaran wat kuda gerudi (kuda kepang+ dangdut). Dan unit aku, (unit RND) wat sth yg plg mengarut…aku rasa malu spnjg hidup aku duhh~~~..xtau la brapa lama rasa kelat kemaluan ni…adakah ia berpanjgn atau hanya singgah sahaja dalam hidup aku….T_T


Malas nk explain..korg tgk sendiri lah..dan jgn tanya mana aku…T_T malang berganda betul…end show tu.. kena awat gimik kononnya aku akan jatuh dan menahan kesakitan untuk ****. Tp bila dah rebah…dorg tgk jek kain aku terselak sampai ke paha..xde org pun nk usung aku kuar stage. tercegat punya la lama baru dorgangkat bertiga.(sepatutnya berempat, senget sbelah sampai terheret2 kat lantai)..sampai Nampak boxer aku kaler merah..seb baik xde org amik gambo…

Klu nak diikutkan hati nak jer aku lari..tapi ni pun sbhgn daripada kerja amal aku jugak. ngan company ni.risau gak nnt tiba2 dapat fon call.. “I book u mlm ni….” Erkk.. (perasan lebey~~~)

Satu hal lagi..ni jer lelaki bujang yang ada dalam company ni..mmg seciput..pupus kot..(plus minus)

" Aku atau Ko Punya Masalah?

files , , , ,

Bilo manusia berbicara perihal kawen..ramai yang fenin kepala..espclly kaum adam.mana taknya..saban tahun kos kawen makin hari sahamnya makin naik..xpernah nak jatuh..mengalahkan saham minyak dunia..minyak pun reti nak turun!..kenapa la perlu habiskan pulahan ribu untuk majlis perkahwinan..alasan sekali seumur hidup aku rasa macam dah xreleven..klu pasal tambang bas naik mungkin boleh diterima..bawak org kampong konvoi 2 buah bas..T_T

Aku nikan.. sejak dua menjak ni…agak gundah sedikit bila pikir perihal kawen ni. Yelah..umur pun da cecah angka puluh..jiwa pun mesti la bergelora.. Ada keinginan nak tanggung anak org, tapi keupayaan untuk urus diri sendiri masih kurang. Terutamanya urus wang..
Sekarang ni dah memang jadi trend rakyat kita kawen lewat.. “normalahkan kawen sekitar umur 28 -30 tahun”..tapi cuba korg pikir dalam2 siket jer lagi..kalaulah kita kawen lewat..maknanya generasi yang akan bakal kita lahirkan kebanyakkannya mempunyai ayah yang lanjut usianya. Anak2 masih belajar kat sekolah tapi mak bapaknya dah pencen.uiiihh~~~.. Tu baru belanja untuk sekolah..belum lagi masuk U. mana korg nak kerok?duit EPF ker?...

Ini gambar kawen aku dan wife aku..

Teruk la pewaris akan datang jika majoriti ibubapa mereka tergolong dalam org2 yang kawen lewat. Mungkin boleh menyumbang kepada keciciran sekolah.
Faktor wang hantaran yang terlalu tinggi adalah salah satu punca yang paling ketara untuk kita bicarakan dalam soal budget!! Sgt3 ketara..

Aku pernah tanya beberapa org perempuan yang sentiasa berlegar disekeliling aku. Soalan pertama ,berapa harga untuk sebuah pertunangan..rata2 daripada meraka menjawab 5-10k..erkkk!!! soalan kedua, berapa harga untuk sebuah perkahwinan..dan rata2 daripada mereka menjawab..paling kurang 20K untuk majlis yang biasa2…erk..camane nak kawen awal klu ongkosnya cenggini rupanya..T_T

Bagi aku perlu ada satu revolusi baru..perlu ada kesedraran dikalangan kita supaya berjimat cermat dalam berbelanja. Cukup sekadar bersederhana. Perempuan terutamanya..begitu lantang melaungkan hak2 mereka..dimana perlunya keadilan ..perlunya hantaran yang tinggi bagi nilai harga diri mereka. Tapi jika terlalu tinggi sehingga menyebabkan mereka dikatagorikan sebagai andartu..baru padan ngn muka dorg.. biasanya yg menjadi penghalang paling utama ialah ibu kepada si perempuan..memang ramai dikalangan mereka perangai macam along..terlalu demanding..

Dan trend “personal loan” memang sangat2 popular pada masa kini..semata2 nak buat majlis yang GRAND!!!..haih..Duit PTPTN pun belum habis bayar..lagi mahu berhutang..

" Things You Should Know " Penyu Part 7

files , , , , ,



Aku nk sambung cerita pasal ni..faktor yg plg penting untk penyu kekal imuk bumi ni hanya boleh berlaku klu pukat tunda, pari xde. Klu menda2 alah ni masih wujud, sampai bila pun ia tetap jadi ancaman untuk penyu meninggalkan zuriatnya sebelum dorg mati. Ancaman utama kepada penyu ialah Pengarah Jabatan Perikanan tu sendiri. Puncanya, pemberian lesen2 kepada org yang xsepatutnya. Flow senang jer utk mamat ni cari side income. Jual lesen kepada orang awam yg biasanya kalangan org berada. Lesen tetap dijual walapun , melebihi kuota yg ditetapkan. Pedulik hapa pasal kuota asalkan duit masuk.

Bila mereka yg membeli ni menjadi tokey. Org yg kerja dibawah tokey2 ni bukan dikalangan nelayan dari Negara tanah tumpah, tapi mereka diimport dari luar Negara seperti Vietnam, Thailand. Dorg klu memukat, memang main sondol sapu jer semua. Tak macam nelayan kat sini. Klu nelayan kat sini tertangkap penyu, memang dorg akan terus lepaskan. (wlpn peluang utk hidup tipis). Tapi nelayan oversea ni lain macam sket. Penyu memang salah satu target dorg utk cari rezeki. Utk makanan exotic, perhiasan. Mungkin leh jual mahal kot kat tempat dorg.
Sampai bila2 pun usaha Jabatan Perikanan akan sesia klu dapat bos haprak camtu. Sogok sket, mesti jual. Yg wat report kat kementrian org2 dia jugak. Sampai bila pon xmenjadi untuk memelihara dan memulihara penyu. Program ni cam utk cover line jer. “at least I buat okey”. Tu hal bos.

Bila masuk part anak2 buah. Dua kali lema ja.. Telur yg sepatut ditanam, dibuang jualnya. Duit dapat bagi anak bini makang. Korg xpelik ker? Program ni bukannyer baru run setahun dua, dah lebey 10-20 tahun da. Tapi kenapa?kenapa?kenapa? penyu masih lagi saban hari makin kurang? bengap sangat ker dorg ni xleh pk?.aku heran duhh~~.. kebayakan penjawat dalam sector ni semuanya berpendidikan tinggi. Bukannya kelulusan budak2 sekolah rendah.

Buat seminar tu.seminar ni. kem itu, kem ini kat budak2 sekolah. Kononnya utk menerapkan nilai kemanusiaan demi generasi penyu akan datang. Yang sepatutnya berlaku, seminar/kem pemuliharaan tu khas utk dikalangan mereka sendiri.

Hampir Terlupa

files

Dengan Kebenaran Air Liur Lan Tiger.

Aku meng"upload" video ulang tahun Kelahiran ke22 beliau yg disambut dgn meriah pada akhir bulan spuloh...

video

Mlm tu aku dah plan canteekk punya..tapi kerjasama hosmet len kurg menyerlah..terpaksa aku celebrate kat anjung rumah masa dorg tengah main kad...PADAN muka!!!

" Things You Should Know " Penyu Part 6 (Newz)

files , , , , ,

Fisheries dept to enforce use of trawl nets with excluder device to protect turtles (NSTonline)
By Bernama

2008/10/20

The Fisheries Department will soon make it compulsory for trawl fishermen to use nets which are installed with a turtle excluder device (TED) to prevent turtles from becoming trapped or entangled in them. Fisheries deputy director-general (operations) Suhaili Lee said such trawl nets were being used in countries like Mexico and the United States of America.

He said the nets were introduced to fishermen in the country five years ago.

TED is a specialised device that allows a captured turtle to escape when caught in a fisherman’s net.

Speaking to reporters after launching the e-Turtle Information at the Rantau Abang Turtle Information Centre near here today, he said turtles which were caught in trawl nets would die when they became entangled in them.

Suhaili said based on records gathered by the Terengganu Fisheries Department, only three leatherback turtles landed to lay their eggs at Rantau Abang this year.

He said there were currently seven types of turtles in the world with four of them — leatherback turtle (Dermochelys), green turtle (Chelonia Mydas), ridley turtle (Lepidochelys Olivacea) and Hawksbill turtle (Eretmochelys Imbricita)— taking between 20 and 50 years to mature. — BERNAMA

Tumble & Fall

files

Artist: Feeder

Song: Tumble & Fall
Album: Pushing The Senses
lrc by John Yellow


All this for nothing, yeah yeah yeah
Praying and hoping,
fooling yourself
You know that you can give love a reason
Give love a chance

We tumble and fall,
together we crawl
Forever we'll be,
tumble and fall

Heaven's above us,
yeah yeah yeah
Living in solace,
I give you it all
Just for a day,
just for a second,
Just for the way

We tumble and fall,
together we crawl
Forever we'll be,
tumble and fall

Life's not the same,
since that day you went away
I recall like the drops of summer rain that fell on me
Come back to me,
come back to me,
yeah yeah yeah
yeah yeah yeah
yeah yeah yeah

We tumble and fall,
together we crawl
Forever we'll be,
tumble and fall
Together we crawl,
forever we'll be,
tumble and fall

" Things You Should Know " Penyu Part 5

files , , , , , ,

Kepupusan penyu yang semakin menjadi2...bg org macam aku, yg mana terlibat secara langsung mengenai pemuliharaan penyu..mmg sgt menarik utk membincang soal ini..tapi xkan aku sorg jer yg tertarik..aku nk jugak org lain punya kesedaran sivik yg extreme…baru syok klu ada volunteer len..xsemestinya korg kena turun padg baru leh di pggil volunteer..korg bg support dari segi penulisan pon dah kira ok apa..Cuma masalah aku..aku xreti nk bermadah2 dgn bahasa2 baku…so, pendekatan yg aku cuba buat..dgn bahasa melayu pasar batu 6..moga mudah utk korg paham maksud aku dgn lebih jelas dan berpijak dibumi nyata.

Aku pernah bekerja kat Taman Laut..mesti da ramai tahu apa fungsi tmn tuh..tp utk yg xphm, tmpt ditubuhkan utk lindungi kawasan batu karang..hidupan marin disekitar kepulauan tu…biasanya kwsn yg digezetkan ni mmg tempat tumpuan penyu bertelur..cthnya kat pulau redang dan perhentian. Jabatan Taman Laut yg main peranan utk jaga segala khazanah marin di kwsn tersebut..penyu2 g bertelur akan dikutip dan dieram di kwsn yg dikhaskan…di Pulau Redang, telah diwarta kwsn mak kepit dijadikan sbg pusat pemuliharaan dan penetasan penyu..ia dipelopori dan di control oleh salah seorg pensyarah veteren universiti terkemuka di Terengganu..hahahaha…(lawak si granny).

Jika ada org2 kampung yg cuba mengutip telur penyu..mereka akan ditahan oleh peg.tmn laut. Hokum slanjutya bergantung kpd mereka…aku pon xtau..tp jika telur2 torsebut dijumpai oleh peg.taman laut sms rondaan. Mereka akan mengutip telur sebut dan menanam semula tempat yg di khaskan. Ini gambaran yg diceritakan oleh penglipurlara jika ada pelancong yg bertanya atau penerangan yg diberikan kepada org awam.

Tetapi..pada hakikatnya..sblknya berlaku..mereka amat rajin meronda dikwsn pantai…seorg diri..dlm poket mesti ada plastic utk mengisi bakal telur yg akan dijumpai. Telur yg dijumpai disorokkan. Bila shift habis.mereka yg berkenaan akan bwk telur tersebut ke pasar payang dan dijual. Ini adalah pengakuan yg dibocorkan oleh salah sorg dari mereka. 2bulan kat sana.aku dah immune dengan perangai setiap seorg staff kat sana. Tapi jika telur tersebut dijumpai scr berkumpulan. Masing2 akan jadi malaikat. Semua concern pasal penyu. Dan tanam kat tempat nursery. Tp bila cukup waktu utk telur menetas. Sekor pon xkuar..mana menghilang?...gali punya gali..cengkerang pon de…malaikat td transform jd satan blk..…line clear..trus g gali smula..

Susah dah nk jumpa Pegawai kerajaan yg betul2 jujur..plastik belaka…aku heran..naper sikap dorg camni…mungkin kelulusan pendidikan dorg bukan dari cabang conservation. Pk nk duit jer…klu satu sarang plg krang dapat RM200..mungkin gaji dorg kecik sgt kot…tp skrg ni bukan soal gaji..tapi tggjwab dorg..ni sama cam Pengawal keselamatan romapak bank..mmg leh pakai…



p/s:

KUALA TERENGGANU: Malaysia hari ini mempunyai mempunyai masalah dari segi pengurus dan pentadbiran dalam setiap dalam bidang sektor kerjaan. Modal insan yang ingin diterapkan tidak mencapai matlamat kerana masih ramai di kalangan penjawat awam tidak jujur dalam melaksanakan tugas yang diberikan. Ia adalah berkaitan daripada……

Johor Darul Takzim

files , ,

agak cuak utk manusia jakun cam aku bila kena bhijrah kat bandar cam JB..fenin kepala aku bila sampai sini..nk kena hafal jalan..hadus..seb baik ada kenalan bf member aku linda..klu x..tak tau la mana nk lepak sblm masuk kerja esoknya..byk betul mslh dan kecelaruan proses hijrah...salah faham dua pihak..dan aku mangsa keadaan..tapi aku xkesah sgt..selagi xmengganggu hidup aku..kira ok..stakat ni..aku leh face lg..pasni..xtau lagi..cuma..yg menjadi masalah plg ketara sekali..permulaan utk hidup dengan duit yg kurang..haih..bukan xcukup..tapi perlu backup la jugak..nnt klu ada sapa2 yg nk sedekahkan aku tempat tinggal dan derma..sila tinggalkan maklumat dalam email aku..

sampai jer JB..aku terus berhenti kat seri putri..dkt ngan UTM skudai..maka senang la sket kerja untk wan amek aku..jd xperlu dia ke Larkin..utk shari dua ni myb aku akan lepak umah dia..tp nasib aku pasni..aku sendiri belum comfirm..jd kena lah aku setelkan dgn segara tentang penempatan aku kat Jbiotech..moga2 di permudahkan segala urusan...amin..

" Things You Should Know " Penyu Part 4

files , , ,

Dah lama aku pendamkan untuk luahkan apa yg tahu. Klu tak bgtau..korg xtau…klu ada yg tahu mesti buat2 xtau…atau malas nk bgtau…Satu Terengganu aku dah jelajah semata2 nk cari pemajak telur penyu yg berdaftar..ada lebih kurg 14 org semuanya..aku bernasib baik sbb aku kena buat survey di Negeri Terengganu..xsusah sgt sbb bentuk negeri Terengganu yg memanjang..byk pantai..so, aku terus focus kat kwsn pantai dan aku assume rumah pemajak byk kt sana.

Dlm temubual yg antara aku dan pemajak. Kebanyakkan telur yg mika amek..memang akan terus di jual kpd jabatan perikanan yg berdekatan. Memang best..sbb dorg ni punya kesedaran alam yg tinggi. Dorg xnak penyu pupus.ak pun. Tapi dorg boleh jer nk jual kat pasar sekitar Terengganu. Sbb di Terengganu, tidak salah memakan telur penyu sbb ia tidak termaktub dlm undang2 negara mahupun negeri.

Setiap tahun dianggarkan hanya 10-14 pendaratan penyu. Pendaratan penyu baru adalah amat kurg . Penyu baru dan lama dibezakan dgn tag yg ada pada penyu tersebut.klu xde tag tu dikira penyu baru lah. Bukan susah pon utk kenal pasti..Cuma kdg2 jika telur dijumpai slps siap penyu bertelur, itu agak susah nk tentukan sama ada sarg baru atau lama.

Setiap kwsn pendaratan telur penyu dibahagikan mengikut kwsn. Jd klu sapa2 nk pungut telr kt kwsn yg bk penyu.kena berebut2..jabatan perikanan akan open tender..sapa bida plg tinggi dia akan dpt kwsn tu.

Dulu org ramai xminat utk kerja2 memajak ni..biasanya org2 kampung g lepak kt tepi pantai jer yg buat kerja ni secara sambilan. Tetapi senario ni da berubah. Apabila kwsn utk memajak diberi hak mengikut bidaan tertinggi. Yg tertindas secara tak langsung adalah golongan nelayan yg pendapatan x seberapa. Bidaan boleh mencecah dari serendah RM200-RM2000. kenapa aku ckp mereka tertindas scr tak langsung?..sbb utk kwsn yg byk pendaratan telur..org2 yg berpendapatan 4,5 angka sanggup meletakkan harga yg tinggi utk dptkan kwsn tersebut. Bila dah menang, mereka akan upah org2 kampung utk kutip telur tu.cam goyang kaki pon income leh msk.

Untk kwsn yg tinggi pendaratan penyu, dianggarkan telur yg dikutip 1,000 biji/sbulan (assume 10 ekor sbulan naik) .Musim utk penyu bertelur plak lbh kurg 7 bulan.Jd purata jumlah penyu bertelur setahun 7,000biji X 7 bulan = 49,000. jika harga telur penyu secara kasarnya RM3 sebiji. Maka jumlah side income si fulan tersebut mencecah angka RM14,700. Tolak mdal RM2K. masih tggal RM12K. orait x?

Sbb tu org akan berebut2..xkesah brapa harga pon..tp yg kesianya..nelayan a.k.a org kampong. Mika mana la ada modal sbesar tue. Sbb tu aku ckp, dorg ditindas secara tak langsung.


p/s: Org kaya makin kaya, org miskin makin miskin.