Merana Warisan

files

Sekarang, bayangkan lu hidup di Malaysia dan berkerja sebagai pembantu jualan supermarket. Gaji tak seberapa, paling tinggi angka pendapatan pon mungkin hanya mampu mencecah RM650.00. Apa boleh buat balajar tak tinggi, SRP jer.

Melihat mereka yang lain hidup bermewahan membuatkan lu ketap bibir. Dan Lu mahu tukar corak kehidupan hidup dengan meletakkan satu wawasan, satu matlamat yang mana pada pada sepuluh bulan akan datang lu nak berdiri setanding dengan golongan elit. Jadi lu beranggapan, dengan menukar corak hidup bermewahan lu mampu merealisasikan impian lu. Untuk mencapai matlamat dalam masa yang singkat tidak lain tidak bukan, lu hanya mampu BERHUTANG.

Hidup berLANDASkan hutang semata-mata sekadar mahu menimbulkan riak bahawa “Gua mampu berdiri setanding dengan dengan MEREKA yg lain” adalah sangat tidak berbaloi. Terlalu bodoh dalam pengurusan kewangan. Lu mungkin boleh cakap ini suatu yang boleh dibanggakan sebab jiran2 lu yang berpendapatan lebih kurang macam lu tapi masih tak mampu berbelanja sakan macam lu.

Kalau lu berhutang mececah 53.7% daripada jumlah pendapatan. Mungkin bunyi macam logik tapi balance lu punya gaji mampu ke nak tanggung belanja harian (domestic) untuk anak bini lu?

Tu tak termasuk dengan side order daripada anak bini janda lu lagi.

Anak merajuk : Lu kena beli TOY, klu tak dia lari rumah jiran.

Bini Janda merajuk : Lu kena beli DILDO klu tak dia lari ikut jantan lain.

ITU hanya analogi.

Cuba lu pikir klu ini berlaku kepada sesebuah Negara.

Ketua Audit Negara menjelaskan hutang kerajaan meningkat dengan mendadak kerana hutang dalam negara yang semakin membesar (Dalam angka Billion) .

p/s: Matlamat itu adalah perlu, perlaksanaan SAHAJA dilihatyg tidak realistik.

5 Note:
gravatar
~~DucKneSs~~ berkata...
Selasa, Oktober 26, 2010 9:05:00 PG  

sekarang entri ko byk psl kewangan kan? demam bajet negara. but good to know ur point of view. sokong ko jugak..

gravatar
Esteban Granero berkata...
Rabu, Oktober 27, 2010 10:48:00 PG  

staf kat ofis aku ramai yang hutang lebih 60% - 80% dari gaji. tak tau macam mana diorang survive.

gravatar
shayra hint berkata...
Rabu, Oktober 27, 2010 11:07:00 PTG  

http://anuox.blogspot.com/2010/10/aku-punya-lagi-besar.html

gravatar
shayra hint berkata...
Khamis, November 25, 2010 7:58:00 PG  
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
gravatar
Zam sukipli berkata...
Khamis, November 07, 2013 4:13:00 PTG  

dari pada kita bekerja jauh-jauh tabpa hasil cukup gabung hostingbintanglima.com sudah lebih dari cukup.

Catat Ulasan